kako izbrati jogi rjuho
Kako izbrati jogi rjuho? Nasveti za dober spanec

Dobro spanje je ključnega pomena za naše fizično in mentalno počutje. Poleg kvalitetnega ležišča ima tudi izbira prave jogi rjuhe velik vpliv na naš spanec.

Jogi rjuha ima kljub svoji osnovni funkciji zaščite ležišča tudi druge pomembne naloge, zato je izbira ustrezne jogi rjuhe ključnega pomena.

V preteklosti smo na trgu imeli na voljo predvsem ravne rjuhe, vendar so se kasneje razširile tudi napenjalne rjuhe, ki so postale priljubljene po celem svetu.

Katero vrsto jogi rjuhe izbrati?

To je vprašanje, s katerim se mnogi soočajo pred nakupom.

Vrste rjuh

Napenjalna rjuha je odlična izbira za tiste, ki želijo, da se jogi rjuha enakomerno razporedi po celotni površini ležišča. Z všito elastiko po vseh robovih bo jogi rjuha ostala na mestu skozi celo noč, brez povzročanja nelagodja. Nameščanje je enostavno, saj jo preprosto zataknete ob robove in vogale ležišča.

napenjalna jogi rjuha

Ravna rjuha pa se danes praviloma uporablja kot vmesna plast, ki ločuje naše telo od odeje. Pri izbiri ravne rjuhe je pomembno izbrati večje dimenzije, da se lahko lepo zatakne ob vzmetnico in poskrbi za estetski videz postelje.

ravna-jogi-rjuha

Dimenzije rjuh

Pri nakupu jogi rjuhe je potrebno upoštevati tudi dimenzije ležišča. Izmerite dolžino, širino in višino ležišča ter izberite ustrezno velikost jogi rjuhe.

Klasične dimenzije jogi rjuh so:

  • Za enojno ležišče: 90x 200 cm
  • Za francosko ležišče:  140 x 200 cm
  • Za zakonsko ležišče: 16 0x 200 cm
  • Za zakonsko ležišče: 180 x 200 cm
  • Za zakonsko ležišče XL: 200 x 200 cm

Poleg teh klasičnih dimenzij se lahko na trgu najdejo tudi druge velikosti jogi rjuh, kot so podaljšane verzije (dolžina 220 cm) ali posebne dimenzije za večje postelje.

Vabljeni k branju članka Ultimativen vodič za izbiro rjuhe!

Material jogi rjuh

Poleg dimenzij je pomemben tudi material jogi rjuhe. Na voljo so različni materiali, vsak s svojimi prednostmi.

Jogi rjuhe iz frotirja so idealene za hladno zimsko vreme, saj je frotir mehak, debelejši in topli na otip.

Jogi rjuhe iz flanele so priljubljena izbira za udoben in topel spanec, še posebej v hladnejših mesecih. Flanela je mehak ter prijeten material, ki zagotavlja dodatno toploto in udobje med spanjem.

Jogi rjuhe iz satena so znane po svoji eleganci, nežnem sijaju in gladkem, svilnatem občutku na koži. Ena od glavnih prednosti jogi rjuh iz satena je njihova hladna in gladka površina. Saten je znan po tem, da je hladen na dotik, kar je še posebej prijetno v poletnih mesecih ali v prostorih z višjo temperaturo. Ta lastnost omogoča, da jogi rjuha iz satena ohranja svežino in hladi telo med spanjem.

Jogi rjuhe iz bombaža so med najbolj priljubljenimi in vsestranskimi izbirami za udobno in kakovostno spanje. Te rjuhe so cenjene zaradi svoje zračnosti, mehkobe, vzdržljivosti in enostavnega vzdrževanja. To je še posebej pomembno za tiste, ki se ponoči potijo ali imajo občutljivo kožo, saj jogi rjuha iz bombaža omogoča boljšo regulacijo temperature in vpijanje vlage.

Jogi rjuhe iz jerseya so priljubljena izbira za tiste, ki si želijo izjemno udobnega spanca. Ta material je znan po tem, da se zlahka razteza in prilagaja obliki ležišča. Zaradi visoke elastičnosti se jogi rjuha iz jerseya odlično prilega ležišču, ne glede na njegove dimenzije in obliko. To zagotavlja, da se rjuha med spanjem ne premika ali zdrsava, kar vam omogoča nemoten in udoben spanec.

materiali razlicnih vrst jogi rjuh

Pri izbiri jogi rjuhe bodite pozorni tudi na vzdrževanje. Če želite preprosto vzdrževanje, izberite jogi rjuhe, ki ne zahtevajo posebnega ravnanja. Kombiniranje jogi rjuh različnih materialov glede na letne čase je odlična ideja.

Ne pozabite, da boste jogi rjuho prali tedensko, zato izberite kakovostne izdelke, ki vam bodo zagotovili dolgotrajno uporabo.

Še več nasvetov si lahko preberete v našem članku Kako izbrati pravo jogi rjuho?

Za dober spanec je potrebno poskrbeti za kvalitetno ležišče in ustrezno izbrano jogi rjuho. Sledite našim nasvetom pri izbiri jogi rjuhe in ustvarite idealno okolje za počitek ter obnovitev svoje energije. Ne podcenjujte pomena jogi rjuhe, saj bo pravilna izbira poskrbela za optimalen spanec in osvežujoče jutro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja