posteljnine za letne case razlicne
Posteljina za različne letne čase!

Ko se letni časi spreminjajo od toplih do hladnih in nazaj, je prilagajanje spalnega okolja ključnega pomena. Prava izbira posteljnine je ključna za kakovosten spanec in udobje med nočjo.

Pomembno je vedeti, da ni vsaka vrsta posteljnine primerna za vse leto. Zato je pomembno, da ob menjavi letnih časov razmislite tudi o menjavi posteljnine.

Uporaba materialie, prilagojene letnemu času, bo zagotovila boljše spanje.

Posteljina za zimo

Za zimo je idealna izbira posteljnine tista, ki je nekoliko debelejša in težja, da vas bo dobro pogrela ponoči. Flanelasta posteljnina je odlična izbira za zimske mesece.

Gre za bombažno tkanino, ki je nekoliko kosmatena in ima brušeno površino, kar nudi prijeten in mehak občutek. Poleg tega postane še mehkejša z vsakim pranjem.

Glavne prednosti flanelaste posteljnine so:

 1. Toplota: Zaradi svoje gostote in debeline flanelasta posteljnina odlično zadržuje toploto, kar vas ohranja udobne in toplo tudi v najhladnejših nočeh.
 2. Mehkoba: Brušena površina flanelaste posteljnine ji daje prijeten in mehak občutek, ki pripomore k boljšemu spancu in udobju.
 3. Termoregulacija: Kljub temu, da je topla, ima flanelasta posteljnina dobre termoregulacijske lastnosti, kar pomeni, da se prilagodi temperaturi okolice in ohranja ravnovesje med toploto in zračnostjo.

posteljnina za zimo

Posteljina za pomlad

Ko prihaja pomlad, lahko zamenjate flanelasto posteljnino za nekoliko lažjo izbiro, na primer klasično bombažno posteljnino.

Ta vrsta posteljnine ima odlične termoregulacijske lastnosti in je primerna za spomladanske in jesenske mesece.

Glavne prednosti bombažne posteljnine so:

 1. Dihanje: Bombaž je naravna tkanina, ki dobro diha, kar pomeni, da omogoča dobro kroženje zraka in preprečuje, da bi se ponoči preveč potili.
 2. Udobnost: Bombažna posteljnina je mehka in prijetna na dotik, kar prispeva k boljšemu spancu in udobju.
 3. Termoregulacija: Bombaž ima odlične termoregulacijske sposobnosti, kar pomeni, da se prilagaja telesni temperaturi, pomaga ohranjati optimalno temperaturo med spanjem in preprečuje pregrevanje.

Posteljnina za poletje

V vročih poletnih nočeh je najbolje izbrati posteljnino iz lahkih in zračnih naravnih vlaken, kot so lan, bambus ali bombaž.

Satenasta posteljnina je odlična izbira za poletje, saj je zelo zračna in dobro odvaja vlago.

Glavne prednosti bombažne posteljnine so:

 1. Zračnost: Satenasta tkanina je izredno zračna in omogoča dobro kroženje zraka. To pomeni, da bo posteljnina dihala in preprečevala, da bi vam bilo v vročih poletnih nočeh prevroče.
 2. Odvajanje vlage: Satenasta posteljnina ima sposobnost učinkovitega odvajanja vlage, kar je pomembno za ohranjanje suhosti in udobja med spanjem, še posebej, če se ponoči potite.
 3. Mehkoba in gladkost: Satenasta tkanina je znana po svoji gladki in mehki površini, kar daje občutek razkošja in udobja. To je še posebej prijetno za kožo v poletnih mesecih, ko je ta bolj izpostavljena vročini.
 4. Hladen občutek: Zaradi svoje gladke teksture ima satenasta posteljnina hladen občutek na koži, kar je še posebej prijetno v vročih poletnih nočeh.

posteljina za poletje

Prav tako primerna za poletje je tudi lanena posteljnina, saj je zračna in daje prijeten hladen občutek na koži.

Posteljnina za jesen

Ko se bliža jesen, je posteljnina iz bombaža še vedno dobra izbira, saj ima odlične termoregulacijske sposobnosti. Prav tako je svilena posteljnina primerna za jesenske mesece, saj je gladka, mehka in odlično uravnava temperaturo.

Kljub nekoliko višji ceni so občutki med spanjem s svileno posteljnino edinstveni.

Za prehodne jesene mesece priporočamo:

 1. Flanelasta posteljnina: Flanel je odlična izbira za jesenske mesece, saj je mehak, topel in udoben. Tkanina ima rahlo kosmateno površino, ki nudi prijeten občutek toplote, kar je še posebej pomembno, ko se temperature začnejo ohlajati. Flanelasta posteljnina ohranja telesno toploto, kar pomaga, da vam je udobno tudi v hladnejših nočeh.
 2. Bombažna posteljnina: Kvalitetna bombažna posteljnina z gostejšim tkanjem bo nudila dobro toplotno izolacijo in vam omogočila udoben spanec v jesenskih nočeh. Bombaž je priljubljena naravna tkanina, ki dobro diha in ima odlične termoregulacijske lastnosti, kar pomeni, da vas bo grela, ko je hladno, in vam omogočala dihanje, ko se temperature zvišujejo.
 3. Svileni ali satenasti materiali: Čeprav so lahko nekoliko dražji, so svileni ali satenasti materiali odlična izbira za jesenske mesece. Ti materiali so mehki na dotik in imajo prijeten hladen občutek, kar je idealno, ko se temperature počasi znižujejo. Prav tako so svilena in satenasta posteljnina estetsko privlačni, saj imajo sijoč videz, ki bo dopolnjeval jesensko vzdušje v vaši spalnici.

Še več nasvetov za izbiro ustrezne posteljnine, prilagojene letnim časom si preberite v našem članku Posteljnine za različne letne čase in temperature – kako izbrati pravo!

Če živite na območju s stabilnimi temperaturami, ni nujno, da posteljnine menjate skozi leto. V nasprotnem primeru pa je priporočljivo, da posteljnino prilagajate letnim časom. Menjava posteljnine je tudi odličen način za osvežitev spalnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja