Kako izbrati primerno posteljnino
Kako izbrati primerno posteljnino?

Izbira posteljnine je lahko še kako težko opravilo, če se na tega ne pripravimo dovolj dobro. Udobno spanje je povezano z udobno posteljnino.

Prava posteljnina pa ni pomembna samo iz vidika materiala, ampak tudi v kakšni sobi bo uporabljena in seveda dimenzije prešitih odej.

Različni materiali in njihove prednosti

Različni materiali posteljnin lahko vplivajo na kakovost našega spanja, udobje in zdravje. V nadaljevanju predstavljamo prednosti različnih materialov posteljnin, da vam pomagamo izbrati najbolj primerno posteljnino zase.

  • Renforce platno ali navaden bombaž

Je najbolj priljubljena izbira za posteljnino, saj gre za naraven material, ki prinaša ogromno prednosti. Zato se bombažna posteljnina, ki je mehka, udobna in prijetna na otip, pogosto znajde v naših spalnicah. 

Primerna je za ljudi z občutljivo kožo in alergijami, saj ne draži kože in preprečuje rast mikroorganizmov. Bombažno posteljnino lahko uporabljate vse letne čase, saj ima dobro sposobnost termoregulacije, absorbiranja vlage in odlično diha. Poleg tega pa je enostavna za vzdrževanje, saj jo lahko perete pri višjih temperaturah, sušite in likate.

Bombaz posteljnina 40

  • Saten

Uvrščamo ga med bombažne tkanine. Tako imenovani bombažni saten je zelo priljubljena izbira za posteljnino, saj je izjemno mehak in eleganten – daje značilen sijoč lesk, na otip pa je gladek. V primerjavi z ostalimi posteljninami iz bombaža je sicer nekoliko dražja. Ker pa je ob pravilni negi zelo obstojna, je to zagotovo dolgoročna naložba.

Prednost satenaste posteljnine je v tem, da je izjemno zračna in odlično odvaja vlago. To pomeni, da si boste z njo vedno zagotovili dober spanec – tudi v poletnih mesecih ali v primeru, da se pogosteje potite.

  • Flanela

Je srednje težka bombažna tkanina, ki je kosmatena in ima brušeno površino. Njena posebna obdelava poskrbi za to, da je flanelasta posteljnina mehka na otip, nekoliko debelejša in tudi toplejša. 

Njena največja prednost je v tem, da z vsako uporabo postane bolj mehka in ima dolgo življenjsko dobo. Če dobro pomislite, potem je popolnoma jasno, da vas bo flanelasta posteljnina prijetno pogrela. Zato je primerna predvsem za zimske mesece in vse tiste, ki vas pogosto zebe.

posteljnina flanela 17

  • Zmečkanka

Je prav tako bombažna posteljnina, ki pa je že narejena tako, da izgleda zmečkano. Taka posteljnina je prava izbira za vse tiste, ki niste ljubitelji likanja, saj bo po pranju in sušenju vedno izgleda enako. Krep posteljnina oz. mečkanka je zelo primerna za apartmaje in kmečke turizme, saj jo lažje vzdržujemo.

Velikost posteljnine 

Velikost posteljnine je pomembna tako za izgled celotne postelje, kakor tudi udobja posteljnine, saj s premajhno ali pa preveliko posteljnino ustvarite grbe odeje ali posteljnine, katere pa vam zmanjšajo udobje med spanjem. Posteljnino pa je vedno po nakupu potrebno oprati, saj je šele po pranju prave dimenzije.

Pri enojnih posteljah 90/200 je navadno primerna posteljnina 140/200 ali pa 140/220 za tiste, ki imate daljšo odejo.

Pri francoskih posteljah, kot so 120/200,140/200 ali 160/200, predlagamo posteljnino 200/200.

Pri zakonskih posteljah 180/200 pa je primerna posteljnina 200/260 ali pa imate dve odeji po 140/200. 

To pa so le standardne dimenzije za Slovenijo. Če pa imate slučajno odejo Italijanskega porekla ali pa katerega drugega,  je potrebno izmeriti širino in dolžino odeje ter si posteljnino naročiti po meri. 

Barva in vzorec posteljnine

Izbira vzorca oziroma barve posteljnine v času interneta ni zahtevno opravilo, saj lahko na naši spletni strani izberete veliko barv in različnih vzorcev, ki ustrezajo osebnim željam. Za eleganco v sobi je najbolj željena bela barva, barva šampanjca ali lešnika, ki se lepo sovpada z modernim lesenim pohištvom. 

Po nekaterih prepričanjih, pa je priporočljiva izbira posteljnine v hladnih barvah. Med hladne barve spadajo odtenki modre, zelene ali pa odtenki vijolične. Le te oddajajo občutek mirnosti.

Bombazna posteljnina 46

Skrb za posteljnino

Skrb za posteljnino se razlikuje od materiala in je tudi odvisna od vsakega posameznika. Tedensko povprečno prespimo od 49ur pa do 60+ur, kar pa je primeren čas, da se v posteljnini nabere umazanija, znoj in podobno. Brez neprestane skrbi za čistočo posteljnine, lahko posamezniki razvijejo alergije, astme in druga obolenja. Priporočljivo je pranje posteljnine 1x tedensko, če pa imate hišne ljubljenčke pa je potrebno posteljnino prati pogosteje. Pogostejše pranje je priporočjivo v poletnih mesecih.

Torej, pranje vpliva tudi na življensko dobo posteljnine. Življenska doba je predvsem odvisna od kvalitete izdelave posteljnine in izbranih materialov. Dobre posteljnine ostanejo enake tudi po 5 ali več letih. Ostale pa so lahko uporabne tudi samo za kakšno leto. 

Povezetek

Glede na prioritete posameznika je odvisno, kako bo izbral posteljnino. Ali je pomembna kvaliteta ali cena? Ob predpostavki, da v povprečju prespimo tretjino našega življenja, je prava izbira kvaliteta.

Ob nakupu se torej najprej prepričamo, kakšno velikost odeje imamo, da kupimo ustrezno posteljnino. Vzorec in barva sta malo manj pomembna, material pa je najpomembnejši faktor posteljnine, s katero si pričaramo udoben spanec. Seveda kvaliteta pride tudi z višjo ceno izdelka, ampak trajnost posteljnine vse to odtehta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja